ALGEMENE VOORWAARDEN van OTNS B.V.
1. DEFINITIES
1.1 In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- Algemene voorwaarden: de algemene voorwaarden van de besloten vennootschap OTNS
- Opdrachtgever: de partij die opdracht geeft aan OTNS B.V.
- OTNS: de besloten vennootschap OTNS bekendstaand onder en naar buiten toe optredend als Opdrachtnemer onder de handelsnaam OTNS
- Overeenkomst: de overeenkomst die tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever tot stand komst, elke wijziging en aanvulling daarop, alsmede alle precontractuele (rechts)handelingen die ter voorbereiding en ter uitvoering van die Overeenkomst hebben plaatsgevonden. Onder Overeenkomst vallen tevens Service Level Agreements, welke onderdeel uitmaken van een Overeenkomst met Opdrachtgever, Werkopdrachten en Abonnementen.
- Diensten: alle werkzaamheden, waaronder serviceverlening en handelingen van beheer, door OTNS ter uitvoering van een Overeenkomst voor Opdrachtnemer verricht.
- Producten; alle zaken waaronder begrepen documentatie, tekeningen, testapparatuur en alle (overige) resultaten van dienstverlening door OTNS, die onderwerp zijn van de Overeenkomst met Opdrachtgever.
- Werkopdracht: iedere order van Opdrachtgever, in welke vorm dan ook, gegeven aan OTNS
- Leveringen: Goederen of diensten welke door OTNS aan Opdrachtgever worden geleverd.
- Abonnement: Het abonnement afgesloten tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever. Bij een abonnement kunnen aanvullende voorwaarden worden overeengekomen. Bijvoorbeeld een fair use policy toevoeging voor webhosting.
2. TOEPASSELIJKHEID
2.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle Overeenkomsten, Leveringen en Diensten ter zake het verlenen van diensten door OTNS, dit ongeacht of door Opdrachtgever andere voorwaarden toepassing worden verklaard.
2.2 Voorwaarden die afwijken van de voorwaarden van deze Algemene Voorwaarden behoren tot deze algemene voorwaarden, nadat partijen het gebruik en de geldigheid daarvan schriftelijk aan elkaar hebben kenbaar gemaakt en zijn overeengekomen.
2.3 Deze Algemene voorwaarden zijn voorts van toepassing op alle toekomstige overeenkomsten of aanvullende vervolgopdrachten die OTNS met eenzelfde Opdrachtgever aangaat respectievelijk op basis van een overeenkomst uitvoert of aanvaardt c.q. heeft aanvaard, waaronder mede dient te verstaan zijn of haar (eventuele) rechtsopvolgers.
2.4 In geval van strijdigheid van het bepaalde in deze Algemene voorwaarden met het bepaalde in de overeenkomst geniet het bepaalde in de overeenkomst de voorrang
2.5 Indien een of meer bepalingen van de overeenkomst nietig of niet rechtsgeldig zijn of worden blijven de overige bepalingen van de overeenkomst van kracht. OTNS en Opdrachtgever zullen alsdan met elkaar in overleg treden en tot een nadere regeling komen, zulks met in achtneming van de strekking en de inhoud van de Overeenkomst. Ditzelfde geldt ten aanzien van deze Algemene voorwaarden, met inachtneming van het bepaalde in 2.4.
2.6 Deze voorwaarden zijn naast OTNS inroepbaar door alle (rechts)personen die door haar in het kader van een Opdracht of ter uitvoering van het overeen gekomen zijn ingeschakeld.
2.7 Deze voorwaarden gelden evenzeer, indien voorbereidende rechtshandelingen als bedoeld in het vorige lid niet mochten leiden tot een overeenkomst.
2.8 De toepasselijkheid van andere algemene voorwaarden worden reeds nu en alsdan uitdrukkelijk van de hand gewezen.
3. INHOUD EN DUUR OVEREENKOMST
3.1 De inhoud van de Overeenkomst wordt uitsluitend bepaald door hetgeen partijen daaromtrent schriftelijk overeenkomen. Mondelinge toezeggingen binden geen der partijen.
3.2 De dienstverlening welke is neergelegd in de Overeenkomst is op te vatten als een inspanningsverbintenis.
3.3 Tenzij anders is overeengekomen tussen OTNS en Opdrachtgever, wordt de Overeenkomst aangegaan voor een periode van één jaar en wordt daarna stilzwijgend verlengd met zes maanden.
4. AANBIEDINGEN, TOTSTANDKOMING VAN OVEREENKOMSTEN, EN OPGAVEN EN AANDUIDINGEN VAN PRODUCTEN EN/OF DIENSTEN
4.1 Een aanbieding c.q. prijsopgaaf (offerte) gedaan door OTNS bindt haar niet, maar is uitsluitend op te vatten als het doen van een uitnodiging tot het plaatsen van een opdracht door Opdrachtgever.
4.2 Een Overeenkomst komt slechts tot stand indien en voor zover OTNS een opdracht van Opdrachtgever schriftelijk aanvaardt, of daaraan uitvoering heeft gegeven, tenzij Opdrachtgever bewijst dat OTNS de opdracht van Opdrachtgever onverkort en onvoorwaardelijk heeft aanvaard. Indien OTNS voorafgaande aan het sluiten van de Overeenkomst op verzoek van Opdrachtgever OTNS diensten verleent c.q. prestaties levert en nog geen overeenstemming tussen Opdrachtgever en OTNS is bereikt over de prijs en overige voorwaarden voor deze diensten c.q. prestaties, is Opdrachtgever gehouden daarvoor Overeenkomstig de geldende tarieven te betalen. Voor aanvaarding is noodzakelijk dat beide partijen de overeenkomst schriftelijk hebben aanvaard middels het plaatsen van een handtekening onder de overeenkomst, alsmede het plaatsen van een datum van ondertekening; beide partijen dienen een exemplaar daarvan hebben ontvangen.
4.3 Een aanbod is slechts 30 dagen geldig.
4.4 Indien OTNS op verzoek van Opdrachtgever diensten verleent, producten laat gebruiken voordat een overeenkomst door OTNS is aanvaard op een wijze als bedoeld in 4.2 en nog geen overeenstemming is bereikt over de prijs en/of overige voorwaarden van de geleverde diensten, producten of prestaties is de Opdrachtgever gebonden aan het betalen van de alsdan geldende tarieven, welke horen bij de bij voorbaat verleende diensten c.q. geleverde prestaties.
4.5 Alle aanbiedingen met gegevens door OTNS gedaan zijn met de uiterste zorg tot stand gebracht. Desalniettemin zijn afwijkingen niet uit te sluiten. Indien Opdrachtgever aantoont dat in redelijkheid van hem niet meer gevergd kan worden dat hij tot afname van de geleverde diensten producten of prestaties wordt verplicht, heeft Opdrachtgever het recht de Overeenkomst te ontbinden, echter voor zover deze ontbinding noodzakelijk is.
5. PRIJS
5.1 Alle prijzen zijn uitgedrukt in de muntsoort die als wettelijk betaalmiddel geldend is binnen de landsgrenzen van de Europese Unie. De prijzen zijn exclusief BTW en eventuele andere heffingen die door de Nederlandse overheid worden opgelegd. Onder prijs wordt mede verstaan de zogenaamde ‘verschotkosten’ (zijnde: administratiekosten, afschrijvingskosten, productiekosten, etc.). Maximaal 3 procent over factuur bedrag, tenzij OTNS anders beslist.
5.2 Indien de overeengekomen prijs is gebaseerd op aantallen en/of hoeveelheden, die rechtstreeks verband houden met de te verrichten diensten c.q. de uit te voeren Opdracht, en bij de verwerking blijkt dat deze grootheden afwijken van hetgeen is overeengekomen, is OTNS gerechtigd de prijs naar rato aan te passen.
5.3 Indien de overeengekomen prijs is gebaseerd op een tarief per uur en de feitelijke bezettingsduur afwijkt van hetgeen partijen zijn overeengekomen, is OTNS gerechtigd de prijs naar rato aan te passen, tenzij partijen uitdrukkelijk anders schriftelijk zijn overeengekomen.
5.4 In de gevallen genoemd onder 5.2 en 5.3 wordt de Opdrachtgever hiervan onverwijld schriftelijk in kennis gesteld onder toezending van een specificatie.
5.5 OTNS behoudt zich het recht voor de door haar gehanteerde tarieven te wijzigen, indien ontwikkelingen in het prijspeil en andere factoren – zoals onder meer doch niet uitsluitend inkoopprijzen, heffingen of belasting, verzekeringstarieven. loonkosten – die op de prijs van invloed zijn daartoe naar haar inzicht aanleiding geven. Voorgenomen prijswijzigingen worden schriftelijk aan de Opdrachtgever meegedeeld.
5.6 In gevallen van een prijsverhoging tot een percentage gelijk aan de stijging van het prijsindexcijfer gezinsconsumptie, zoals gepubliceerd door het CBS, zal geen grond aanwezig zijn tot eenzijdige opzegging van de gebruiksovereenkomst door Opdrachtgever. Indien OTNS een hogere tariefsaanpassing voorstelt, zal de verhoging van het tarief met het gedeelte dat het genoemde indexcijfer te boven gaat, niet eerder kunnen ingaan dan na verloop van zestig dagen nadat OTNS Opdrachtgever schriftelijk van haar voorstel in kennis heeft gesteld.
Alsdan heeft Opdrachtgever het recht binnen twee weken na ontvangst van de kennisgeving de Overeenkomst bij aangetekend schrijven op te zeggen tegen de dag waarop de hier bedoelde extra tariefverhoging zou ingaan. Indien Opdrachtgever de Overeenkomst niet of niet tijdig opzegt, wordt hij geacht de extra tariefsverhoging te hebben geaccepteerd.
6. FACTURERING EN BETALING
6.1 Facturering vindt – tenzij partijen uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen – plaats als volgt:
- Bij duurovereenkomsten jaarlijks of per kwartaal en vooraf
- Bij incidentele werkzaamheden maandelijks en achteraf
6.2 Betaling geschiedt in Euro’s, tenzij partijen anders overeenkomen.
6.3 Betaling geschiedt zonder korting, compensatie of opschorting.
6.4 Betaling vindt plaats binnen 30 dagen na factuurdatum. Indien integrale betaling binnen deze termijn achterwege blijft, is Opdrachtgever van rechtswege in verzuim.
6.5 Bij opdrachten hoger dan € 2.500 dient er – tenzij partijen uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen – een aanbetaling van 50% van het totaalbedrag binnen 8 dagen na opdrachtbevestiging op rekening van Opdrachtnemer te zijn bijgeschreven. Uitlevering zal na het voldoen van deze aanbetaling plaatsvinden.
6.6 Bij overschrijding van de betalingstermijn is de Opdrachtgever terstond een vertragingsrente verschuldigd die overeenkomt met de geldende wettelijke rente. Een gedeelte van een maand geldt ter zake als een gehele maand.
6.7 Telkens na afloop van de maand wordt het bedrag waarover rente wordt berekend vermeerderd met de over die maand verschuldigde rente.
6.8 Tevens is Opdrachtgever gehouden tot het volledige vergoeding aan OTNS van alle (buiten)gerechtelijke kosten, verband houdende met de inning van de vordering met een minimum van EUR. 75,00 administratiekosten.
6.9 Indien Opdrachtgever de inhoud van een door OTNS gestuurde factuur betwist, dient Opdrachtgever OTNS daarvan uiterlijk binnen 14 dagen na ontvangst van de factuur schriftelijk op de hoogte te stellen en deze betwisting gedocumenteerd te motiveren.
6.10 Bij het verlenen van enige vorm van uitstel van betaling door OTNS aan Opdrachtgever geldt de nieuwe termijn als een fatale termijn, zoals bedoeld in artikel 6.4.
7. OPZEGGING
7.1 Opzegging dient schriftelijk te geschieden tegen het einde van het kalenderjaar, dan wel tegen het einde van de overeengekomen duur, zulks met inachtneming van een opzegtermijn van 2 maanden.
Indien de voor de opzegging geldende regels niet (volledig) in acht genomen zijn, wordt de opzegging geacht niet te zijn geschied.
7.2 Bij beëindiging van de Overeenkomst dient ieder van de partijen alle in haar bezit zijnde goederen, zaken en documenten onverwijld aan de andere partij te retourneren, onder het voorbehoud dat OTNS van elk document waarop de werkzaamheden zijn gebaseerd een kopie mag houden, die bestemd is voor de administratie van OTNS.
7.3 Indien tot tussentijdse opzegging is overgegaan door OTNS heeft Opdrachtgever recht op medewerking van OTNS bij overdracht van werkzaamheden aan derden, tenzij er feiten en omstandigheden aan die opzegging ten grondslag liggen die aan Opdrachtgever zijn toe te rekenen. OTNS behoudt bij (tussentijds) opzegging aanspraak op betaling van declaraties voor de tot dan toe verrichte werkzaamheden, waarbij aan Opdrachtgever onder voorbehoud de voorlopige resultaten van de tot dan toe verrichte werkzaamheden ter beschikking zullen worden gesteld. Voor zover de overdracht van de werkzaamheden voor Opdrachtgever extra kosten met zich brengt, worden deze kosten aan Opdrachtgever in rekening gebracht.
8. GEHEIMHOUDING
8.1 OTNS verbindt zich voldoende maatregelen te treffen om geheimhouding te verzekeren met betrekking tot alle gegevens waarvan OTNS of personen waarvan OTNS zich bij de uitvoering van deze Overeenkomst bedient kennisnemen.
8.2 Behoudens toestemming van de Opdrachtgever is OTNS niet gerechtigd de informatie die aan haar door Opdrachtgever is verstrekt ten behoeve van de uitvoering aan te wenden tot een ander doel dan waarvoor zij werd verkregen.
8.3 Zonder schriftelijke toestemming van OTNS zal Opdrachtnemer de inhoud van rapporten, sites, specificaties, adviezen of andere al dan niet schriftelijke gedane uitingen van OTNS niet aan derden openbaren, tenzij het bekend maken van de inhoud hiervan aan derden uitdrukkelijk bedoeld is.
8.4 OTNS zal zijn verplichtingen op grond van dit artikel opleggen aan door hem ingeschakelde derden.
9. PRIVACY & GEGEVENSVERWERKING
9.1 Indien dit voor de uitvoering van de overeenkomst naar het oordeel van Opdrachtnemer relevant is, zal Opdrachtgever Opdrachtnemer desgevraagd schriftelijk informeren over de wijze waarop Opdrachtgever uitvoering geeft aan zijn verplichtingen op grond van de wetgeving op het gebied van bescherming van persoonsgegevens.
9.2 Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor aanspraken van personen van wie persoonsgegevens zijn of worden verwerkt waarvoor Opdrachtgever op grond van de wet verantwoordelijk is, tenzij opdrachtgever bewijst dat de feiten die aan de aanspraak ten grondslag liggen aan Opdrachtnemer toerekenbaar zijn.
9.3 De verantwoordelijkheid voor de gegevens, die met gebruikmaking van een dienst van leverancier door opdrachtgever worden verwerkt, ligt bij Opdrachtgever. Opdrachtgever staat er tegenover Opdrachtnemer voor in dat de inhoud, het gebruik en/of de verwerking van de gegevens niet onrechtmatig zijn en geen inbreuk maken op enig recht van een derde. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen elke rechtsvordering van een derde, uit welke hoofde dan ook, in verband met deze gegevens of de uitvoering van de overeenkomst.
9.4 Indien Opdrachtnemer op grond van een verzoek of bevoegd gegeven bevel van een overheidsinstantie of in verband met een wettelijke verplichting werkzaamheden verricht met betrekking tot gegevens van Opdrachtgever, zijn medewerkers of gebruikers, kunnen alle daaraan verbonden kosten aan Opdrachtgever in rekening worden gebracht.
9.5 Indien Opdrachtnemer als verwerker, als bedoeld in de wetgeving op het gebied van bescherming van persoonsgegevens, prestaties verricht voor Opdrachtgever, dan is een aanvullende verwerkersovereenkomst van toepassing. Alle afspraken die in dit verband tussen de Opdrachtgever en Opdrachtnemer de worden gemaakt, worden uitsluitend beheerst door de Verwerkersovereenkomst die als bijlage aan deze overeenkomst is gehecht. Een overzicht van de specifieke persoonsgegevens die OTNS B.V. als ‘verwerker’ verwerkt en van de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om deze persoonsgegevens te beveiligen, is te vinden in de Verwerkersovereenkomst.
Door het aangaan van een Overeenkomst met OTNS B.V. erkent de Opdrachtgever de Verwerkersovereenkomst zoals beschreven in Bijlage-1, te hebben gelezen en daarmee aanvaard.
10. INTELLECTUELE EIGENDOM
10.1 OTNS behoudt zich alle rechten voor met betrekking tot producten ten aanzien waarvan OTNS intellectuele eigendomsrechten geldend kan maken, die zij gebruikt of heeft gebruikt en of heeft ontwikkeld in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst. Alle overige intellectuele eigendomsrechten, die reeds voor de datum van de Overeenkomst aan OTNS in eigendom toebehoorden blijven aan OTNS toebehoren.
10.2 Het is Opdrachtgever uitdrukkelijk verboden die producten waaronder mede begrepen computerprogramma’s, systeemontwerpen, werkwijzen, adviezen, (model)contracten en andere geestesproducten van OTNS, een en ander in de ruimste zin des woords, al dan niet met inschakeling van derden te verveelvoudigen, te openbaren, of te exploiteren tenzij deze producten uitdrukkelijk (en schriftelijk vastgelegd) voor verveelvoudiging, openbaarmaking en of exploitatie zijn bedoeld. Openbaarmaking kan derhalve alleen geschieden na verkregen toestemming van OTNS. Opdrachtgever heeft uiteraard het recht de schriftelijke documenten te vermenigvuldigen voor gebruik in haar eigen organisatie, voor zover passend binnen het doel van de opdracht. Ingeval van tussentijdse beëindiging van de Overeenkomst is het voorgaande van Overeenkomstige toepassing.
10.3 Het is Opdrachtgever niet toegestaan hulpmiddelen van die producten aan derden ter hand te stellen, anders dan ter inwinning van een deskundig oordeel omtrent de werkzaamheden van OTNS. Alvorens hiertoe over te kunnen gaan zal Opdrachtgever OTNS van haar voornemen op de hoogte brengen.
10.4 Opdrachtgever is het niet toegestaan handelsnamen of andere aan OTNS toebehorende tekens te veranderen of te verwijderen.
11. VERPLICHTINGEN VAN OPDRACHTGEVER
11.1 De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor de juistheid, alsmede de volledigheid en betrouwbaarheid van de door hem aan OTNS verstrekte gegevens.
11.2 De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor een juist en oordeelkundig gebruik van hetgeen door OTNS is geleverd.
11.3 De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor derden die in zijn opdracht worden aangetrokken in verband met de uitvoering van de Overeenkomst.
11.4 De uit de vertraging in de uitvoering van de opdracht voortvloeiende extra kosten en extra honoraria, ontstaan door het niet, niet tijdig of niet behoorlijk ter beschikking stellen van de verzochte gegevens, bescheiden, faciliteiten en of personeel zijn voor rekening van Opdrachtgever.
11.5 Opdrachtgever zal OTNS vrijwaren voor aanspraken van derden, medewerkers van OTNS daaronder begrepen, die in verband met de uitvoering van de Overeenkomst schade lijden welke het gevolg is van het handelen of nalaten van Opdrachtgever of van onveilige situaties in diens organisatie.
12. AANSPRAKELIJKHEID
12.1 Ondanks het feit dat door OTNS de uiterste zorgvuldigheid wordt betracht bij de samenstelling van adviezen, bestanden, de bestandsbeschrijvingen, websites, Opdrachtgevershandleidingen en/of onderdelen daarvan en andere op bestand(en) betrekking hebbende documenten en informatiedragers, is OTNS tegenover Opdrachtgever niet aansprakelijk voor mogelijke fouten en/of onvolkomenheden, behoudens het geval van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van OTNS.
12.2 Ingeval van overmacht is OTNS niet aansprakelijk. Indien sprake is van overmacht dient hiervan onverwijld schriftelijk mededeling te worden gedaan, zulks onder overlegging van de nodige bewijsstukken.
12.3 Ingeval van aansprakelijkheid aan de zijde van OTNS blijft deze – onverminderd het bepaalde in lid 1 van dit artikel – beperkt tot de schade die het rechtstreeks gevolg is van de tekortkomingen van OTNS in de uitvoering van de Overeenkomst, derhalve met uitsluiting van alle indirecte schade waaronder bedrijfsschade en voorts ten hoogste tot het bedrag dat in overeenstemming is met de overeengekomen vergoeding voor de verstrekte opdracht, zulks in geval van een zogenaamde opdracht tot een maximum van de vergoeding die de Opdrachtgever aan OTNS verschuldigd is voor de periode van drie maanden voorafgaande aan de schadeveroorzakende gebeurtenis. In alle gevallen blijft de aansprakelijkheid beperkt tot een maximumbedrag van 10.000 EUR.
12.4 OTNS is niet aansprakelijk voor schade ontstaan door fouten of nalatigheid van personeel in dienst van de Opdrachtgever, dat is betrokken bij de uitvoering van de Overeenkomst, ook ingeval deze zijdens OTNS zijn begeleid of geïnstrueerd, behoudens indien sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.
12.5 Iedere vordering op grond van enige aansprakelijkheid aan de zijde van OTNS vervalt indien deze niet binnen een termijn van 6 maanden aanhangig is gemaakt bij de bevoegde rechter.
12.6 De aansprakelijkheid ontstaat voorts slechts indien de Opdrachtgever OTNS schriftelijk en voldoende onderbouwd in kennis stelt van de tekortkoming, zulks uiterlijk binnen 14 dagen na het bekend worden daarvan.
12.7 De aansprakelijkheid van OTNS vervalt indien de Opdrachtgever OTNS niet in de gelegenheid heeft gesteld haar verzuim te herstellen en haar daartoe een redelijke termijn te vergunnen.
12.8 Een reeks samenhangende schadevoorvallen wordt ten behoeve van het in dit artikel bepaalde beschouwd als één schadegebeurtenis.
13. ONTBINDING
13.1 Ieder der partijen heeft in de hieronder omschreven gevallen en voor zover hieronder toegekend het recht de Overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden:
- ieder der partijen wanneer aan de wederpartij surseance is verleend, dan wel de wederpartij in staat van faillissement is verklaard of sprake is van een beslaglegging
- ieder der partijen, indien enige overmachtstoestand, drie maanden heeft geduurd
- indien er sprake is van een dusdanige wijziging van omstandigheden dat in redelijk niet meer verlangd kan worden dat de tussen partijen gesloten Overeenkomst in stand blijft.
13.2 Ontbinding van de Overeenkomst geschiedt bij aangetekend schrijven.
14. WIJZIGINGEN
14.1 Wijzigingen in de Overeenkomst of aanvullingen daarop – anders dan als gevolg van artikel 3.5 – zijn, zulks met inbegrip van de daaraan verbonden consequenties ten aanzien van prijs en levertijd, slechts geldig voor zover deze schriftelijk zijn overeengekomen.
14.2 Indien één of meer bepalingen van de Overeenkomst nietig of niet rechtsgeldig mochten zijn of worden, blijven de overige bepalingen van de Overeenkomst, daaronder begrepen deze Algemene voorwaarden van kracht. Partijen zullen alsdan ter zake deze bepalingen in onderling overleg tot een nadere regeling komen, zulks met inachtneming van de strekking van de Overeenkomst.
14.3 Ingeval van strijdigheid van bepaling(en) in deze voorwaarden met hetgeen partijen schriftelijk zijn overeengekomen, geniet het gestelde in de schriftelijke Overeenkomst voorrang.
15. AFLEVERING EN ACCEPTATIE
15.1 Producten van OTNS worden geacht te zijn geaccepteerd door Opdrachtgever na ontvangst en of (elektronische) aflevering ervan bij Opdrachtgever.
15.2 Tenzij anders is overeengekomen tussen OTNS en Opdrachtgever, gaat het risico bij aflevering c.q. na ontvangst van Producten van OTNS bij Opdrachtgever over.
16. INSPECTIE EN RECLAMES
16.1 De Opdrachtgever is verplicht de Producten van OTNS (of het functioneren ervan) onmiddellijk na aankomst op de plaats van bestemming of, indien dit eerder is, na ontvangst door hemzelf of door een in zijn opdracht handelende derde, nauwkeurig te inspecteren. Indien niet binnen 8 dagen na ontvangst (c.q. aflevering) van de Producten van OTNS door Opdrachtgever wordt gereclameerd als bedoeld in artikel 16.3 dan worden deze Producten geacht te zijn geaccepteerd door Opdrachtgever.
16.2 Indien partijen zijn overeengekomen dat OTNS zal zorgdragen voor installatie van Producten, is Opdrachtgever gehouden tijdig en op zijn kosten een veilige en geschikte installatieplaats beschikbaar te stellen en te voorzien van bekabeling en telecommunicatiefaciliteiten.
16.3 Reclames over de verrichte werkzaamheden, en/of het factuurbedrag dienen binnen 30 dagen na verzenddatum van de stukken of informatie waarover Opdrachtgever reclameert, dan wel binnen 30 dagen na ontdekking van enig gebrek of enig ander onvolledigheid, indien Opdrachtgever aantoont dat hij het gebrek redelijkerwijs niet eerder kon ontdekken, schriftelijk aan OTNS te worden kenbaar gemaakt.
16.4 Eventuele reclames over gebreken aan Producten die zijn te wijten aan fabricagefouten, alsmede verschillen in hoeveelheid, gewicht, samenstelling of kwaliteit tussen de afgeleverde Producten en de daarvoor op de factuur of daartoe bestemde specificatie gegeven beschrijving, moeten uiterlijk binnen 8 dagen na ontvangst c.q. aflevering van de Producten bij Opdrachtgever schriftelijk aan OTNS door Opdrachtgever worden bekend gemaakt.
16.5 Na ontdekking van het gebrek of onvolledigheid als bedoeld in het vorige lid van dit artikel, is Opdrachtgever verplicht het gebruik, de bewerking, verwerking en installatie (en/of enige andere handeling die hiermee samenhangt)van het (of de) betreffende Product(en) onverwijld te staken.
16.6 Indien het bepaalde in het vorige lid zich werkelijk voordoet stelt Opdrachtgever OTNS in de gelegenheid ter plaatse een onderzoek te (laten) doen naar (de toedracht van) het gebrek of onvolledigheid c.q. een onderzoek te doen naar de omstandigheden van gebruik, bewerking, verwerking en installatie.
16.7 Reclames als bedoeld in het vorige lid, schorten de betalingsverplichting van Opdrachtgever niet op.
17. AFLEVERING EN RISICO
17.1 Het risico gaat van OTNS over op Opdrachtgever, zodra de producten van OTNS door Opdrachtgever zijn ontvangen c.q. bij Opdrachtgever zijn afgeleverd, tenzij anders is overeengekomen.
18. LEVERINGSTERMIJNEN
18.1 Is Opdrachtgever een vooruitbetaling verschuldigd of dient hij voor de uitvoering benodigde informatie en/of materialen beschikbaar te stellen, dan gaat de termijn waarbinnen de werkzaamheden dienen te worden afgerond niet eerder in dan nadat de betaling geheel is ontvangen, respectievelijk de informatie en/of materialen geheel ter beschikking zijn gesteld.
18.2 Doordat de opdracht beïnvloed kan worden door diverse factoren, zoals de kwaliteit van de informatie die Opdrachtgever verstrekt en de medewerking die wordt verleend, zijn de termijnen waarbinnen de werkzaamheden dienen te worden afgerond slechts te beschouwen als fatale termijnen indien dit uitdrukkelijk is overeengekomen.
18.3 Een Overeenkomst kan – tenzij vaststaat dat uitvoering blijvend onmogelijk is – door Opdrachtgever niet wegens termijnoverschrijding worden ontbonden, tenzij OTNS de Overeenkomst ook niet geheel uitvoert binnen een na afloop van de overeengekomen leveringstermijn schriftelijk aangezegde redelijke termijn. Ontbinding is dan toegestaan overeenkomstig artikel 265 Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.
19. OVERNAME PERSONEEL
19.1 Het is Opdrachtgever niet toegestaan om tijdens de uitvoering van de Opdracht en binnen één jaar na beëindiging van de Opdracht medewerkers van OTNS die betrokken zijn of betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de opdracht in dienst te (laten) nemen of anderszins opdracht te geven tot het verrichtten van diensten of met deze personen over indiensttreding onderhandelen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van OTNS.
20. BOETEBEDING
20.1 Bij overtreding van het bepaalde in artikel 19 zal Opdrachtgever aan OTNS een boete verbeuren waarvan het bedrag overeenkomt met EUR. 56.723 alsmede een boete gelijk aan EUR. 1.135 voor elke dag dat de overtreding, na mededeling van de ontdekking daarvan door OTNS voortduurt, onverminderd het recht van OTNS om volledige schadevergoeding te vorderen.
21. VERVALTERMIJN
21.1 Voorzover in deze Algemene voorwaarden niet anders is bepaald, vervallen vorderingsrechten en andere bevoegdheden van Opdrachtgever uit welke hoofde dan ook jegens OTNS in verband met het verrichten van werkzaamheden door OTNS in ieder geval één jaar na het moment waarop Opdrachtgever bekend werd of redelijkerwijs kon zijn met het bestaan van deze rechten en bevoegdheden. Deze vervaltermijn gaat in, nadat OTNS de opgedragen werkzaamheden heeft verricht.
22. AFSTAND VAN RECHTEN
22.1 Het niet direct afdwingen van enige bepaling of voorwaarde in een Overeenkomst door OTNS aangegaan met Opdrachtgever zal de rechten en bevoegdheden van OTNS onder deze Overeenkomst niet beïnvloeden of beperken. Afstand van recht van enige bepaling of voorwaarde in de Overeenkomst zal uitsluitend van kracht zijn indien dit schriftelijk is gedaan.
23. NAWERKING
23.1 De bepalingen van een Overeenkomst, waarvan het uitdrukkelijk of stilzwijgend de bedoeling is dat zij ook na beëindiging ervan van kracht blijven, zullen nadien van kracht blijven en partijen beiden blijven binden.
24. FASERING
24.1 Indien partijen zijn overeengekomen dat de aflevering van Producten en/of het verrichten van Diensten door OTNS in fasen zal geschieden, is OTNS gerechtigd het verrichten van haar prestaties die tot een volgende fase behoren uit te stellen totdat Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
25. WIJZIGINGEN IN RECHTSPERSONEN OPDRACHTGEVER
25.1 In geval van verandering van (de zeggenschap in) de rechtspersoon van opdrachtgever, blijft Opdrachtgever onverminderd gebonden aan zijn verplichting uit Overeenkomst, tenzij uitdrukkelijk anders schriftelijk wordt overeengekomen. Ingeval van een dergelijke verandering is Opdrachtgever verplicht zulks terstond schriftelijk bekend te maken aan OTNS.
26. UITVOERING DOOR DERDEN
26.1 Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen staat het OTNS te allen tijde vrij de uitvoering van de uit hoofde van de Overeenkomst op haar rustende verplichtingen op te dragen aan een daartoe bekwame derde partij
27. GARANTIES
27.1 Indien OTNS producten, die zij van een derde heeft afgenomen en geleverd gekregen doorlevert aan Opdrachtgever biedt OTNS geen verdergaande garantie of aansprakelijkheid dan waarop OTNS ten opzichte van zijn toeleverancier zou zijn.
27.2 OTNS garandeert dat de door haar geleverde diensten en prestaties op een vakbekwame wijze zullen worden verricht enerzijds, en voor de duur van de Overeenkomst de door OTNS (eventueel) ingeschakelde derde voldoen en zullen voldoen aan de prestatie-eisen en kwaliteitseisen die nodig zijn voor de uitvoering van de overeenkomst.
28. GESCHILLEN
28.1 De Overeenkomst wordt beheerst door Nederlands recht.
28.2 Geschillen worden getracht om in redelijkheid en volgens zakelijke verhoudingen buiten rechte opgelost middels het in overleg treden met elkaar, en indien daar geen oplossing naar tevredenheid van beiden kan worden gevonden, bij uitsluiting berecht door de bevoegde rechter in het arrondissement ‘s-Gravenhage tenzij de geschillen behoren tot de competentie van de kantonrechter.
Bijlage-1
Verwerkersovereenkomst
Deze verwerkersovereenkomst is van toepassing op alle vormen van verwerking van persoonsgegevens die OTNS BV, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 53096827, (hierna: Verwerker) uitvoert ten behoeve van een wederpartij aan wie zij diensten levert (hierna: Verwerkingsverantwoordelijke).
In aanmerking nemende dat
- Waar in deze Verwerkersovereenkomst gerefereerd wordt aan bepalingen uit de Wbp, zullen per 25 mei 2018 de corresponderende bepalingen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming worden bedoeld;
- Waar in deze Verwerkersovereenkomst gesproken wordt over persoonsgegevens, hiermee persoonsgegevens in de zin van artikel 1 sub a van de Wbp, respectievelijk de AVG artikel 4 lid 1 bedoeld worden.
1. Doeleinden van verwerking
1.1 Verwerker verbindt zich onder de voorwaarden van deze Verwerkersovereenkomst in opdracht van Verwerkingsverantwoordelijke persoonsgegevens te verwerken. Verwerking zal uitsluitend plaatsvinden in het kader van het in de ‘cloud’ opslaan van gegevens van Verwerkingsverantwoordelijke en bijbehorende online diensten, Hosting plus die doeleinden die daarmee redelijkerwijs samenhangen of die met nadere instemming worden bepaald.
1.2 De persoonsgegevens die door Verwerker in het kader van de werkzaamheden als bedoeld in het vorige lid worden verwerkt en de categorieën van de betrokkenen van wie deze afkomstig zijn, zijn opgenomen in Bijlage A. Verwerker zal de persoonsgegevens niet voor enig ander doel verwerken dan zoals door Verwerkingsverantwoordelijke is vastgesteld. Verwerkingsverantwoordelijke zal Verwerker op de hoogte stellen van de verwerkingsdoeleinden voor zover deze niet reeds in deze Verwerkersovereenkomst zijn genoemd.
1.3 De in opdracht van Verwerkingsverantwoordelijke te verwerken persoonsgegevens blijven eigendom van Verwerkingsverantwoordelijke en/of de betreffende betrokkenen.
1.4 De Verwerker heeft geen zeggenschap over het doel en/of de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens. Verwerker neemt geen beslissingen over de ontvangst en/of het gebruik van de persoonsgegevens, de verstrekking aan derden en de duur van de opslag van persoonsgegevens.
2. Verplichtingen Verwerker
2.1 Ten aanzien van de in artikel 1 genoemde verwerkingen zal Verwerker zorg dragen voor de naleving van de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder in ieder geval begrepen de wet- en regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens.
2.2 Verwerker zal Verwerkingsverantwoordelijke, op diens eerste verzoek daartoe, informeren over de door haar genomen maatregelen aangaande haar verplichtingen onder deze Verwerkersovereenkomst. Deze staan beschreven in Bijlage B.
2.3 De verplichtingen van de Verwerker die uit deze Verwerkersovereenkomst voortvloeien, gelden ook voor degenen die persoonsgegevens verwerken onder het gezag van Verwerker, waaronder begrepen maar niet beperkt tot werknemers, in de ruimste zin van het woord.
2.4 De Verwerker zal de Verwerkingsverantwoordelijke onmiddellijk in kennis stellen indien naar zijn mening een instructie van de Verwerkingsverantwoordelijke in strijd is met de in lid 1 bedoelde wetgeving.
2.5 Verwerker zal, voor zover dat binnen haar macht ligt, bijstand verlenen aan Verwerkingsverantwoordelijke ten behoeve van het uitvoeren van gegevensbeschermingseffectbeoordelingen (PIA’s).
2.6 Het verwerken van persoonsgegevens door Verwerker zal nimmer met zich meebrengen dat de databases van Verwerker worden verrijkt met de gegevens afkomstig uit de datasets van Verwerkingsverantwoordelijke.
3. Doorgifte van persoonsgegevens
3.1 Verwerker mag de persoonsgegevens verwerken in landen binnen de Europese Unie. Verwerker mag daarnaast de persoonsgegevens verwerken in landen buiten de Europese Unie, mits aan de wettelijke voorwaarden daarvoor voldaan is.
3.2 Verwerker zal Verwerkingsverantwoordelijke op verzoek melden om welk land of landen het gaat.
4.Verdeling van verantwoordelijkheid
4.1 De toegestane verwerkingen zullen door medewerkers van Verwerker en/of onder controle van Verwerker worden uitgevoerd binnen een (semi-)geautomatiseerde omgeving.
4.2 Verwerker is louter verantwoordelijk voor de verwerking van de persoonsgegevens onder deze Verwerkersovereenkomst, overeenkomstig de instructies van Verwerkingsverantwoordelijke en onder de uitdrukkelijke (eind-)verantwoordelijkheid van Verwerkingsverantwoordelijke. Voor de overige verwerkingen van persoonsgegevens, waaronder in ieder geval begrepen, maar niet beperkt tot, de verzameling van de persoonsgegevens door de Verwerkingsverantwoordelijke, verwerkingen voor doeleinden die niet door Verwerkingsverantwoordelijke aan Verwerker zijn gemeld, verwerkingen door derden en/of voor andere doeleinden, is Verwerker uitdrukkelijk niet verantwoordelijk.
4.3 Verwerkingsverantwoordelijke garandeert dat de inhoud, het gebruik en de opdracht tot de verwerkingen van de persoonsgegevens zoals bedoeld in deze verwerkersovereenkomst niet onrechtmatig zijn en geen inbreuk maken op enig recht van derden.
5. Inschakelen van derden of onderaannemers (subverwerkers)
5.1 Verwerkingsverantwoordelijke geeft Verwerker hierbij toestemming om bij de verwerking van de persoonsgegegvens op grond van deze Verwerkersovereenkomst, gebruik te maken van derden of onderaannemers (subverwerkers), met inachtneming van de toepasselijke privacywetgeving.
5.2 Verwerker zorgt er in ieder geval voor dat deze derden ten minste dezelfde plichten op zich nemen als tussen Verwerkingsverantwoordelijke en Verwerker zijn overeengekomen.
5.3 Verwerker staat in voor een correcte naleving van de plichten uit deze Verwerkersovereenkomst door deze derden en is bij fouten van deze derden zelf aansprakelijk voor alle schade alsof zij zelf de fout(en) heeft begaan.
6. Beveiliging
6.1 Verwerker zal zich inspannen voldoende technische en organisatorische maatregelen te nemen met betrekking tot de te verrichten verwerkingen van persoonsgegevens, tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking (zoals onbevoegde kennisname, aantasting, wijziging of verstrekking van de persoonsgegevens). Verwerker heeft hiertoe de in Bijlage B benoemde beveiligingsmaatregelen genomen.
6.2 Verwerker staat er niet voor in dat de beveiliging onder alle omstandigheden doeltreffend is. Verwerker zal bij een dreiging van of daadwerkelijk doorbreken van deze beveiligingsmaatregelen er echter redelijkerwijs alles aan doen om verlies van persoonsgegevens zo veel mogelijk te beperken.
6.3 Verwerkingsverantwoordelijke stelt enkel persoonsgegevens aan Verwerker ter beschikking voor verwerking, indien zij zich ervan heeft verzekerd dat de vereiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen.
7. Meldplicht
7.1 Verwerkingsverantwoordelijke is te allen tijde verantwoordelijk voor het melden van een beveiligingslek en/of datalek (waaronder wordt verstaan: een inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens die leidt tot een kans op nadelige gevolgen, dan wel nadelige gevolgen heeft, voor de bescherming van persoonsgegevens) aan de toezichthouder en/of betrokkenen. Om Verwerkingsverantwoordelijke in staat te stellen aan deze wettelijke plicht te voldoen, stelt Verwerker de Verwerkingsverantwoordelijke binnen een redelijke termijn op de hoogte van het beveiligingslek en/of het datalek.
7.2 Een melding moet alleen bij gebeurtenissen met grote impact worden gedaan, en alleen als de gebeurtenis zich daadwerkelijk voorgedaan heeft.
7.3 De meldplicht behelst in ieder geval het melden van het feit dat er een lek is geweest. Daarnaast behelst de meldplicht:
- De aard van de inbreuk in verband met persoonsgegevens, waar mogelijk onder vermelding van de categorieën van betrokkenen en persoonsgegevens in kwestie en, bij benadering, het aantal betrokkenen en persoonsgegevensregisters in kwestie;
- De naam en de contactgegevens van de functionaris voor gegevensbescherming of een ander contactpunt waar meer informatie kan worden verkregen;
- De waarschijnlijke gevolgen van de inbreuk in verband met persoonsgegevens;
- De maatregelen die de Verwerker heeft voorgesteld of genomen om de inbreuk in verband met persoonsgegevens aan te pakken, waaronder, in voorkomend geval, de maatregelen ter beperking van de eventuele nadelige gevolgen daarvan.
8. Afhandeling verzoeken van betrokkenen
8.1 In het geval dat een betrokkene een verzoek tot uitoefening van zijn/haar wettelijke rechten met betrekking tot zijn persoonsgegevens richt aan Verwerker, zal Verwerker het verzoek doorsturen aan Verwerkingsverantwoordelijke, en zal Verwerkingsverantwoordelijke het verzoek verder afhandelen. Verwerker mag de betrokkene daarvan op de hoogte stellen.
8.2 Verwerker zal, indien Verwerkingsverantwoordelijke dit verlangt, technische ondersteuning bij het uitvoeren van het verzoek verlenen, voor zover mogelijk en voor zover dit redelijk is. Verwerker mag hiervoor redelijke kosten bij Verwerkingsverantwoordelijke in rekening brengen.
9. Geheimhouding en vertrouwelijkheid
9.1 Op alle persoonsgegevens die Verwerker van Verwerkingsverantwoordelijke ontvangt en/of zelf verzamelt in het kader van deze Verwerkersovereenkomst, rust een geheimhoudingsplicht jegens derden. Verwerker zal deze informatie niet voor een ander doel gebruiken dan waarvoor zij deze heeft verkregen, zelfs niet wanneer deze in een zodanige vorm is gebracht zodat deze niet tot betrokkenen herleidbaar is.
9.2 Deze geheimhoudingsplicht is niet van toepassing voor zover Verwerkingsverantwoordelijke uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven om de informatie aan derden te verschaffen, indien het verstrekken van de informatie aan derden logischerwijs noodzakelijk is gezien de aard van de verstrekte opdracht en de uitvoering van deze Verwerkersovereenkomst, of indien er een wettelijke verplichting bestaat om de informatie aan een derde te verstrekken.
10. Audit
10.1 Verwerkingsverantwoordelijke heeft het recht om een audit uit te laten voeren door een door beide Partijen overeengekomen onafhankelijke deskundige derde die aan geheimhouding is gebonden ter controle van naleving van alle punten uit de Verwerkersovereenkomst.
10.2 Deze audit mag plaatsvinden bij een concreet vermoeden van misbruik van persoonsgegevens.
10.3 Verwerker zal aan de audit meewerken en alle voor de audit redelijkerwijs relevante informatie, inclusief ondersteunende gegevens zoals systeemlogs, en medewerkers zo tijdig mogelijk ter beschikking stellen.
10.4 De bevindingen naar aanleiding van de uitgevoerde audit zullen door Partijen in onderling overleg worden beoordeeld en, naar aanleiding daarvan, al dan niet worden doorgevoerd door één van de Partijen of door beide Partijen gezamenlijk.
10.5 De kosten van de audit worden door Verwerkingsverantwoordelijke gedragen.
11. Aansprakelijkheid
11.1 De aansprakelijkheid van Verwerker voor schade als gevolg van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Verwerkersovereenkomst is per gebeurtenis (een reeks opeenvolgende gebeurtenissen geldt als één gebeurtenis) beperkt tot de vergoeding van directe schade, tot maximaal € 5.000,00. De aansprakelijkheid van Verwerker voor directe schade zal in totaal nooit meer bedragen dan € 10.000,00.
11.2 Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan alle schade bestaande uit:
- Schade direct toegebracht aan stoffelijke zaken (“zaakschade”);
- Redelijke en aantoonbare kosten om de Verwerker ertoe te manen de Verwerkersovereenkomst (weer) deugdelijk na te komen;
- Redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade voor zover betrekking hebbende op de directe schade zoals hier bedoeld is; en
- Redelijke en aantoonbare kosten die Verwerkingsverantwoordelijke heeft gemaakt ter voorkoming of beperking van de directe schade zoals in dit artikel bedoeld.
11.3 De aansprakelijkheid van Verwerker voor indirecte schade is uitgesloten. Onder indirecte schade wordt verstaan alle schade die geen directe schade is en daarmee in ieder geval, maar niet beperkt tot, gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, verminderde goodwill, schade door bedrijfsstagnatie, schade door het niet bepalen van marketingdoeleinden, schade verband houdende met het gebruik van door Verwerkingsverantwoordelijke voorgeschreven gegevens of databestanden, of verlies, verminking of vernietiging van gegevens of databestanden.
11.4 De in dit artikel bedoelde uitsluitingen en beperkingen komen te vervallen indien en voor zover de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van Verwerker of haar bedrijfsleiding.
11.5 Tenzij nakoming door Verwerker blijvend onmogelijk is, ontstaat de aansprakelijkheid van Verwerker wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst slechts indien Verwerkingsverantwoordelijke de Verwerker onverwijld schriftelijk in gebreke stelt, waarbij een redelijke termijn voor de zuivering van de tekortkoming wordt gesteld, en Verwerker ook na die termijn toerekenbaar blijft tekortschieten in de nakoming van haar verplichtingen. De ingebrekestelling dient een zo volledig en gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, opdat Verwerker in de gelegenheid wordt gesteld adequaat te reageren.
11.6 Iedere vordering tot schadevergoeding door Verwerkingsverantwoordelijke tegen Verwerker die niet gespecificeerd en expliciet is gemeld, vervalt door het enkele verloop van zes (6) maanden na het ontstaan van de vordering.
12. Duur en beëindiging
12.1 Deze Verwerkersovereenkomst is onderdeel van de algemene voorwaarden van Verwerker.
12.2 Deze Verwerkersovereenkomst is aangegaan voor de duur zoals bepaald in de Hoofdovereenkomst tussen Partijen en bij gebreke daarvan in ieder geval voor de duur van de samenwerking.
12.3 Zodra de Verwerkersovereenkomst, om welke reden en op welke wijze dan ook, is beëindigd, zal Verwerker – naar keuze van Verwerkingsverantwoordelijke – alle persoonsgegevens die bij haar aanwezig zijn in originele of kopievorm retourneren aan Verwerkingsverantwoordelijke, en/of deze originele persoonsgegevens en eventuele kopieën daarvan verwijderen en/of vernietigen.
12.4 Verwerker is gerechtigd deze overeenkomst van tijd tot tijd te herzien. Zij zal minimaal drie (3) maanden van tevoren mededeling doen van de wijzigingen aan Verwerkingsverantwoordelijke. Verwerkingsverantwoordelijke mag opzeggen tegen het einde van deze drie (3) maanden indien zij niet akkoord kan gaan met de wijzigingen, met inachtneming van de opzegtermijn geldende uit de Hoofdovereenkomst tussen Partijen.
13. Toepasselijk recht en geschillenbeslechting
13.1 De Verwerkersovereenkomst en de uitvoering daarvan worden beheerst door Nederlands recht.
13.2 Alle geschillen, welke tussen Partijen mochten ontstaan in verband met de Verwerkersovereenkomst, zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter voor het arrondissement waarin Verwerker gevestigd is.
Bijlage A: Specificatie persoonsgegevens en betrokkenen
Persoonsgegevens
Verwerker verwerkt in het kader van artikel 1.1 van de Verwerkersovereenkomst, de volgende categorieën persoonsgegevens in opdracht van Verwerkingsverantwoordelijke:
- NAW-gegevens
- Contactgegevens
- Identificatienummer
- Klantnummer
- CV
- Geboortedatum
- Geslacht
- Nationaliteit
- Inloggegevens
- Financiële gegevens en betalingsgegevens
- IP-adres
- Socialmedia-accounts
- Gegevens over klik- en surfgedrag
- Gegevens over bestellingen en gebruik van diensten/producten
- Inhoud van e-mails, contactformulieren, chatberichten en andere communicatie
- Kenteken
- Locatiegegevens
- Pasfoto’s
- Camerabeelden
- Personeelsdossier
- Burgerservicenummer (BSN)
- Kopie ID-bewijs
- Overige via de diensten van Verwerker opgeslagen of anderszins te verwerken gegevens
Het betreft de volgende categorieën betrokkenen:
- Mogelijke klanten
- Websitebezoekers
- Klanten
- Medewerkers
- Sollicitanten
- Accounthouders
- Leveranciers
- Overige categorieën personen van wie er persoonsgegevens verwerkt worden via de diensten van Verwerker
Verwerkingsverantwoordelijke staat ervoor in dat de in deze Bijlage A omschreven persoonsgegevens en categorieën betrokkenen volledig en correct zijn, en vrijwaart Verwerker voor enige gebreken en aanspraken die resulteren uit een incorrecte weergave door Verwerkingsverantwoordelijke.
Bijlage B: Beveiligingsmaatregelen
Verwerker heeft de volgende Organisatorische maatregelen genomen:
- Medewerkers krijgen alleen toegang tot de persoonsgegevens die ze nodig hebben voor het vervullen van hun functie.
- Voor het verkrijgen van toegang tot persoonsgegevens zijn meerdere (onafhankelijke) lagen van beveiliging toegepast. Een aantal voorbeelden van maatregelen zijn: multi-factor authentication, het gebruik van VPN t.b.v. versleuteling van netwerkverkeer en het toepassen van IP Access Control Lists, firewalling en het gebruik van sterke wachtwoorden.
- Medewerkers hebben een geheimhoudingsverklaring.
- Er wordt gebruik gemaakt van een password management systeem. Hiermee wordt een beveiligingsbeleid m.b.t het gebruik van wachtwoordgebaseerde accounts aan medewerkers oplegd en gecontroleerd.
- Dataopslag op beheersystemen is voorzien van encryptie.
- Medewerkers die het bedrijf verlaten hebben geen toegang meer tot de gegevens.
Verwerker heeft de volgende Technische maatregelen genomen:
- Alle systemen zijn voorzien van een firewall. Alleen netwerkverkeer dat expliciet toegestaan is, kan informatie met de systemen uitwisselen.
- Voor het opslaan van wachtwoorden wordt gebruik gemaakt van sterke en moderne hashingalgoritmes.
- Om brute-force aanvallen te detecteren, wordt er gebruik gemaakt van een inbraakdetectiesysteem.
- Alle beheerpanelen die worden aangeboden, zijn voorzien van een SSL-certificaat met sterke en moderne netwerkversleuteling.
- De versleutelingsalgoritmes worden bijgewerkt wanneer dit nodig is.
- Er wordt gezorgd dat de software die wordt gebruikt voor het aanbieden van de diensten up-to-date is.
- Netwerkcommunicatie van systemen onder beheer verloopt altijd over een versleutelde verbinding.
- Er wordt gebruik gemaakt van enterprise-grade hardware.
- Er is diepgaande monitoring op alle platformen en systemen.
- In het geval van verstoringen van de dienstverlening is er 24 uur per dag, 7 dagen per week personeel beschikbaar om deze verstoringen zo snel mogelijk te verhelpen.
- Er worden periodieke backups gemaakt en deze worden op een geografisch gescheiden locatie opgeslagen. Op de backups is een retentiebeleid toegepast.
- Gebruikte apparatuur wordt, zover dit binnen de mogelijkheden ligt, redundant uitgevoerd.